by

Uden udløbsdato: Nana fik delt sine nøgenbilleder af den person, som hun søgte tryghed hos

Alt for mange unge oplever stadig, at deres fortrolige billeder bliver delt og videresendt til andre. En af dem er Nana Harring.

En undersøgelse viser, at 7% af unge, som har sendt et nøgenbillede, har oplevet, at det er blevet viederesendt uden deres samtykke. Foto: Nikola Jovic

Af Nikola Jovic

“Det er sikkert ingenting”

Mobilen lyser op. “Du er pisse billig”. Kort efter får hun endnu en besked. “Du har flotte bryster”. Beskederne kommer fra folk, som Nana aldrig har mødt. Selv folk fra udlandet skriver til hende på engelsk. Hun tænker, at det er mærkeligt, for hun har ikke lagt noget op på sin profil. Nana når ikke at tænke så meget over det, før en ven fra hendes gymnasieklasse skriver til hende, at der er en falsk profil, der har ansøgt ham med hendes navn. Forvirret og lidt bange ringer hun til sin ekskæreste. “Det skal du ikke tænke på. Det er sikkert ingenting”, siger han forsikrende til hende over telefonen. Hun vælger derfor at tage i skole, med tanken om at der sikkert ikke er noget galt. Nana træder ind i sin gymnasieklasse og kigger rundt på de andre, som alle stirrer på hende. Helt stille står Nana i klasselokalet. Efter et stykke tid får nogle af hendes klassekamerater hevet hende til siden.

“Nana, vi ved sgu ikke lige, hvordan vi skal sige det her til dig..”

“Vi har fået nogle billeder.”

“Det har vi allesammen.”

Nana var 18 år og gik 2.g, da hendes billeder blev delt til hele hendes netværk. Foto: Nikola Jovic


En af mange

Nanas historie er desværre blot en af mange. En af de personer, som hjælper unge, der bliver udsat for lignende digitale sexkrænkelser er Kuno Sørensen. Han er uddannet psykolog og har arbejdet med Red Barnet siden 2001, for hjælpe disse unge mennesker.

“Vi kan jo se, at der er en tydelig overvægt af piger, som bliver udsat for digitale sexkrænkelser”, fortæller Kuno Sørensen.

Hans erfaring er, at kvinder i meget mindre grad må udstille sig selv som sexuelt objekt, i forhold til mænd.

“Der er jo nogle drenge, som føler at det er deres ret af få sex af kvinder. Og hvis ikke der får det, giver det dem også ret til at hævne sig ved at udstille dem på en negativ måde.”

Desværre er der mange som videresender disse billeder eller videoer uden at tænke over det. En undersøgelser af analyseinstituttet YouGov viste i 2016, at 10% af unge, som havde modtaget et nøgenbillede, havde delt eller videresendt det.

“Det er jo, for mange af dem, som et sexuelt overgreb. Det slår ind i selvværet – i troen på sig selv. De kan have svært ved at mødes socialt med andre eller at være til fest.”

En af de værste kosekvenser er, at disse sexuelle krænkelser påvirker ofrene i meget lang tid efterfølgende, fortæller Kuno. For nogle kan det sætte sig som en form for PTSD, da krænkelsen ikke har en ende.

“Det har både en fortid og en fremtid. For med de billeder kan venner komme og sige: ‘Nu så jeg lige endnu et billede af dig igen’. Så man kan ikke rigtig sætte punktum og blive færdig med det. Det bliver en krænkelse uden en udløbsdato”.


“Undskyld”

“Det må være en engangsting”, tænker Nana. Men samme dag kommer der en ny profil. Med tre nye billeder. Nana tager hjem til sin ekskæreste om aftenen. For at græde ud. For at blive trøstet. “Altså, det er ikke dig? Jeg har ikke noget at være bekymret for, vel?”, spørger hun ham bare for at være helt sikker. For det er det, som alle andre har fortalt hende. Det første politiet spurgte var: “Har du en ekskæreste”. Ja, det havde hun. Men nej, det var ikke ham, sagde hun.

“Hvordan fanden kan du tro det?” , udbryder han. Han bliver helt sur på hende og forarget over, at hun overhovedet kunne spørge om det.

“Undskyld”, siger hun.

I de efterfølgende dage bliver der sendt nye ting ud til hele hendes netværk. Først hendes klasse. Derefter alle lokalsmænd i DF Ungdom, hvor Nana er medlem. Derefter drenge fra hendes folkeskole. Et netværk som de færreste ved, at Nana har. Men de får alle nye billeder.

Det hele kulminerer, da Nana modtager beskeder på Lectio, hvor folk skriver: “Få det her væk. Hvad fanden laver du?”. Hun logger ind på sin Lectio og kan se, at der er blevet sendt en besked til alle. Alle på hele hendes gymnasium har modtaget intime billeder. Fra hendes egen bruger. “Nana, nu åbner du øjenene”, siger en af hendes venner til hende.
Og der går det op for hende.

Der er kun en, som kan hendes Lectio-login.

“Selvfølgelig, er det ham.”


Et samtykke kan godt trækkes tilbage

Nana er ikke den eneste, som har stået frem og fortalt sin historie.

Mange unge piger har fundet mod til at dele deres oplevelser, hvilket har hjulpet den generelle sag, fortæller Kuno Sørensen.

“Dem, der har stået frem og fortalt, at der er blevet delt billeder af dem uden samtykke, har jo haft en betydning for, at den victim-blaming, som i høj grad var der tidligere, er blevet gradvist mindre, selvom den stadig er der.”

Samtykket til billedet er også et stort problem. For selvom man har givet samtykke da man sendte billedet, har man til hvert et tidspunkt ret til at trække samtykket tilbage.

Det samme oplevede Nana, da hun og hendes ekskæreste slog op på et tidligere tidspunkt. Her bad hun ham om at slette de billeder, som hun havde sendt til ham. Men han svarede nej. Det ragede overhovedet ikke hende, hvad han brugte de billeder til, sagde han.

“Det er noget, som er vigtig for dem at høre. Bare fordi man en gang har sagt ja, er det ikke ensbetydende med, at det billede kan deles frit”, siger Kuno Sørensen.


“Der er aldrig lukket”

Der er gået flere år siden, at Nana havde set sin ekskæreste. Han har kommet med blomster til hende og oprettet mange falske profiler for at tage kontakt til hende.

Hun er taget i byen med sine veninder. Hun ser ham. Han ser hende. Han smiler til hende og vinker. Nanas krop begynder at ryste. Hun skal ud. Hun skal have luft. Nanas veninder spørger, hvad der er galt, men hun kan ikke svare. Det er sidste gang, at hun har set ham.

Nanas ekskæreste blev aldrig dømt for noget. De kunne aldrig låse op for hans filer på hans computer.

Nana har altid haft en drøm om at ikke stille op til byrådet i Viborg, hvor hun er fra. Men det kunne hun aldrig finde på den dag i dag. Hun kunne heller ikke finde på at tage i byen i Viborg igen.

“Jeg er konstant forberedt på at det sker igen.”

“Det er aldrig lukket.”


Hvis du selv har oplevet noget lignende, kan du kontakte Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet, hvor de rådgiver unge, som har været udsat for, at private, grænseoverskridende eller krænkende informationer, billeder eller videoer er blevet delt uden samtykke.

Write a Comment

Comment